ΑΡΑΖΩ -ΑΡΑ ΖΩ

ΑΡΑΖΩ -ΑΡΑ ΖΩ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ζωή Τηγανούρια - Άσε με να φύγω - Let me go - Zoe - Μουσικόραμα

Καλό μεσημεράκι με ένα ωραίο τραγουδάκι,

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

KANTADOROI LEMESSOY PATRA

Ήρθαν τα Καρναβάλια -Παραδοσιακό Αποκριάτικο τραγούδι

Τι θα ντυθείτε τις Απόκριες;

Περιμένουμε τις δικές σας ιδέες ,,,,!!!!
στο arazo@hotmail.com

Τσικνοπέμπτη


Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας.
Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη".
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το παστό της Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέφτη ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το "παστό". Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια.
Αυτή ήταν η "γουρναλοιφή". Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα).
Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.
Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι τσιγαρίδες που νοστιμίζαν τα φαγητά
(με χόρτα, αυγά, όσπρια).
Σε λεβέτι έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη τσικνιστούν γιατί θα χάλαγε όλο το παστό.
Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε λαγήνες (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ'αυτό φίλευαν και τους ξένους.
Ονομαστό φαγητό από παστό ήταν οι καγιανάδες, οι αλιμοκαγιανάδες με κρεμύδι κι αυγά.
Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών - λογιών, κρασί, τραγούδι.
Κι έχει ο Θεός, αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα. Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και μεγάλη νάναι η χάρη Του.
Στη υγειά μας, με καράτζαφλο, με συκώτι, με ψιλό κρεμύδι, με οματιές, κρασί και πειράγματα.
Η μάνα Γη μας τρέφει καλά, καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε, τώρα, κι αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα της «απολυτής», της «προφωνήσιμης» ή «προφωνής».

/www.paidika.gr/

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΘΈΛΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ !!!!!!!ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ  RELAX ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

COFFE BREAK!!!

Είναι διάσημος ως το ρόφημα που τονώνει το νευρικό σύστημα. Αν και η προέλευσή του είναι αραβική, σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ γίνεται στη Βραζιλία. Παρ’ όλα αυτά, ο καφές έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις χώρες της δύσης. Η κατανάλωσή του είναι τονωτική, βελτιώνει την πνευματική απόδοση και γενικά συντελεί στην ευεξία. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχει έχει και διουρητική δράση, ενώ περιέχεται και σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πόνου. Επιπλέον ο καφές έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία μας από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα γιατί διαστέλλει τους βρόγχους διευκολύνοντας την αναπνοή. Ακόμα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ χάρη στις ταινίες που περιέχει, συντελεί και στη στοματική υγεία.
Ανάλογα με τη συγκέντρωση της καφεΐνης ποικίλλει και το είδος του καφέ. Έτσι, υπάρχει ο καφές φίλτρου, ο καπουτσίνο και ο εσπρέσο. Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης τα έχει ο εσπρέσο, ενώ τα πιο χαμηλά ο καπουτσίνο. Επιπλέον υπάρχει και ο ντεκαφεϊνέ με ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης.
Ο καφές πίνεται συνήθως ζεστός, όμως στη χώρα μας, όπως και στην Ελλάδα, και ειδικά το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ο κρύος (φραπέ ή καπουτσίνο φρέντο). Μπορείτε να τον απολαύσετε με ζάχαρη, γάλα, αφρόγαλα, κανέλα καθώς και με πολλά άλλα, τα οποία όμως προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.
Ο ζεστός καφές είναι προτιμότερο να πίνεται σε βαθύ και στενό φλιτζάνι για να διατηρεί το άρωμα και τη θερμοκρασία του. Δύο φλιτζάνια την ημέρα εξασφαλίζουν 250mg καφεΐνης (ιδανική ημερήσια δόση). Επειδή όμως η δράση της κρατά συνήθως 4-6 ώρες, καλό είναι ο καφές να αποφεύγεται το βράδυ.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, νευρικότητα, ανησυχία και αϋπνία. Γι’ αυτό, όσοι έχουν αϋπνίες, άγχος, υπέρταση, καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα ή κάνουν ομοιοπαθητική, πρέπει να προτιμούν τον ντεκαφεϊνέ ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που πίνουν καφέ φίλτρου έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων από αυτούς που πίνουν καφέ που δεν παράγεται με φίλτρο. Ο καφές ωστόσο με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, είναι ο ελληνικός.