Είναι διάσημος ως το ρόφημα που τονώνει το νευρικό σύστημα. Αν και η προέλευσή του είναι αραβική, σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ γίνεται στη Βραζιλία. Παρ’ όλα αυτά, ο καφές έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις χώρες της δύσης. Η κατανάλωσή του είναι τονωτική, βελτιώνει την πνευματική απόδοση και γενικά συντελεί στην ευεξία. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχει έχει και διουρητική δράση, ενώ περιέχεται και σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του πόνου. Επιπλέον ο καφές έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην προστασία μας από τη φθορά και την πρόωρη γήρανση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα γιατί διαστέλλει τους βρόγχους διευκολύνοντας την αναπνοή. Ακόμα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ χάρη στις ταινίες που περιέχει, συντελεί και στη στοματική υγεία.
Ανάλογα με τη συγκέντρωση της καφεΐνης ποικίλλει και το είδος του καφέ. Έτσι, υπάρχει ο καφές φίλτρου, ο καπουτσίνο και ο εσπρέσο. Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης τα έχει ο εσπρέσο, ενώ τα πιο χαμηλά ο καπουτσίνο. Επιπλέον υπάρχει και ο ντεκαφεϊνέ με ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης.
Ο καφές πίνεται συνήθως ζεστός, όμως στη χώρα μας, όπως και στην Ελλάδα, και ειδικά το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ο κρύος (φραπέ ή καπουτσίνο φρέντο). Μπορείτε να τον απολαύσετε με ζάχαρη, γάλα, αφρόγαλα, κανέλα καθώς και με πολλά άλλα, τα οποία όμως προσθέτουν επιπλέον θερμίδες.
Ο ζεστός καφές είναι προτιμότερο να πίνεται σε βαθύ και στενό φλιτζάνι για να διατηρεί το άρωμα και τη θερμοκρασία του. Δύο φλιτζάνια την ημέρα εξασφαλίζουν 250mg καφεΐνης (ιδανική ημερήσια δόση). Επειδή όμως η δράση της κρατά συνήθως 4-6 ώρες, καλό είναι ο καφές να αποφεύγεται το βράδυ.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, νευρικότητα, ανησυχία και αϋπνία. Γι’ αυτό, όσοι έχουν αϋπνίες, άγχος, υπέρταση, καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα ή κάνουν ομοιοπαθητική, πρέπει να προτιμούν τον ντεκαφεϊνέ ή να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που πίνουν καφέ φίλτρου έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων από αυτούς που πίνουν καφέ που δεν παράγεται με φίλτρο. Ο καφές ωστόσο με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, είναι ο ελληνικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου